Over ons


Feeling bestaat inmiddels alweer heel wat jaren. Nu zijn er alleen vrouwelijke leden maar dat is lang niet altijd zo geweest. De geschiedenis van het Dremptse koor in vogelvlucht.
Meester Nelis

Een foto uit de jaren vijftig,  de beginjaren van het koor dat toen nog vooral bestond uit mannen en schooljeugd.

Begin jaren vijftig werd de heer Ben Nelissen aangesteld tot schoolhoofd van de St. Willibrordusschool in Achter-Drempt. Een kleine dorpsschool pal naast de katholieke kerk. Hij besluit na een paar jaar een koor op te richten dat in het weekend de kerkdiensten muzikaal kan begeleiden. Zelf wordt hij dirigent van het koor dat uit mannen en schooljeugd bestaat. Het zijn vooral meisjes die graag willen zingen. Leerlingen vanaf klas vijf, tegenwoordig groep 7, mogen bij het koor. Het aantal jeugdleden groeit snel want lid zijn van het koor betekent dat je niet naar school hoeft als het koor zingt bij een bruiloft of begrafenis. En na de kerkdienst mogen de koorleden vaak ook nog mee naar het zalencentrum aan de overkant van de kerk voor ranja en wat lekkers. Niet zo gek dus dat het aantal jeugdige leden snel groeit. Twee koren Halverwege de jaren zestig ontstaat er een praktisch probleem. Voor de gezongen missen op doordeweekse dagen, bijvoorbeeld bij een bruiloft of begrafenis, kunnen er te weinig mannen aanwezig zijn omdat ze moeten werken. Op dat moment wordt er voorgesteld om dames te vragen voor het koor. En dat is meteen de aanleiding om het koor op te splitsen in een volwassen gemengd koor en een kinderkoor.

Ine

Het jongerenkoor tijdens een optreden in de jaren zeventig.

Zingen met gitaar en drums In 1970 geeft meester Nelissen het dirigentenstokje van het kinderkoor over aan zijn dochter Ine Buiting-Nelissen. Ine Buiting-Nelissen. Ine begeleidt het kinderkoor dat afwisselend met het gemengd koor zingt tijdens de kerkdiensten in het weekend. En op verzoek uiteraard bij andere gelegenheden. De onderwijsinspectie komt in de jaren zeventig met een verbod voor de jeugd om te zingen in een koor tijdens lesuren. Voor de kinderen is het dus afgelopen met het legaal spijbelen. Het koor wint echter enorm aan populariteit door de muzikale inbreng van de koorleden zelf. De leden begeleiden zichzelf op gitaar en drums en de gezongen kerkdiensten worden dan ook wel beatmissen genoemd. Bijna alle meisjes van school zingen bij het koor. Vaak tot aan hun studie of lang daarna nog.

CD presentatie

Het koor actief tijdens een koffieconcert in 1991.

Muzikale belevenis overzee en op cd De gemeente Hummelo en Keppel waar Drempt onder valt is een zustergemeente van de plaats Roswell in Georgia, Amerika. In 1991 vindt er een uitwisseling plaats met alle koren en muziekverenigingen en vertrekt ook Feeling voor een muzikale week naar Amerika. Een bijzondere belevenis voor vooral de jonge leden. Vijf jaar later beleeft Feeling een nieuw hoogtepunt als ze hun eerste cd Still together opnemen. Dat bevalt zo goed dat in 2003 een tweede cd volgt met de titel Feels good waarbij de opbrengst naar Villa Pardoes gaat. Een stichting die zich inzet voor ernstig zieke kinderen en hun familie.

Optreden1

Feeling in 2003 bij de presentatie van hun tweede cd genaamd Feels good.

Op veel plaatsen te horen Feeling zingt tot 2010 regelmatig tijdens de kerkdiensten in de St. Willibrorduskerk. En ook in de regio wordt het koor vaak uitgenodigd om een viering te begeleiden of een optreden te verzorgen. Soms in een andere kerk, soms ter opluistering van een verenigingsavond of voor een bijeenkomst in een verzorgingstehuis. Rond kerst wordt het koor vaak gevraagd om te zingen en kerstliedjes ten gehore te brengen. In 2013 organiseert het koor met succes zelf een wintermarkt op de parkeerplaats in Achter-Drempt en zingt er uiteraard zelf ook met medewerking van ander lokaal muzikaal talent.

Optreden

Feeling zingt op de kerstmarkt in het stadje Bronkhorst in 1997.